Retail

Vlotte doorstroming van distributiecentrum naar supermarktschap


Iedere dag worden onze supermarkten bevoorraad met verse producten. Het vervoeren, laden en lossen van deze producten heeft een grote impact op onze infrastructuur. Binnen het retailcluster zullen meerdere vervoerders die voor Albert Heijn werken in een konvooi rijden in de regio Noord-Brabant, dat wordt aangestuurd en gemonitord vanuit de Control Tower. Het konvooi wordt gedetecteerd door de intelligente verkeersregelinstallaties die op de route staan. De verkeerslichten wisselen data uit met het konvooi, en geven informatie over de tijd tot groen en tijd tot rood. Het konvooi zal op basis van deze gegevens de snelheid aanpassen, zodat alle trucks vlot door kunnen stromen. Dit verbetert de doorstroming en vermindert de CO2-uitstoot. Gedurende de week worden honderd ritten gemaakt binnen dit cluster die allemaal nauwkeurig worden ingepland en gematcht. Aan het eind van de test kennen we de impact van het konvooi op de infrastructuur en het overige verkeer en de effecten op de doorstroming en logistieke efficiency.


Lokatie: Noord Brabant


Gebouwde Omgeving

Innovatie in Helmond


De gemeente Helmond is één van de koplopers op het gebied van smart mobility en laat tijdens de Experience Week Conected Transport zien wat connected vervoer kan betekenen voor een stad. De vrachtwagens die vertrekken vanaf het terrein van Van de Broek Logistics zijn voorzien van Adaptive Cruise Control (ACC), een systeem dat automatisch de snelheid van het voertuig en de afstand ten opzichte van voorliggers reguleert.


De voertuigen zijn verbonden met de intelligente verkeersregelinstallaties en krijgen prioriteit ten opzichte van het andere verkeer. Dit verkort de reistijd van de vrachtwagens en verbetert de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit, doordat het zware vervoer sneller de stad uit is.


Lokatie: Helmond


Container Transport

connected transport in containervervoer


Vijf verschillende containervervoerders zullen gedurende de Experience Week Connected Transport in konvooi rijden van de Maasvlakte, haven van Rotterdam, richting Tilburg, Venlo en Kerkrade. Zeven verschillende demo’s gericht op ‘connected transport’ zullen worden geïntegreerd in de dagelijkse logistieke operatie van deze vervoerders.

Deze demo’s hebben als doel om verschillende technologieën te demonsteren om zo een beeld te schetsen van de mogelijkheden die connected transport biedt. Dit dient als een opstap voor het grootschalig testen en uitrollen van deze innovaties.

Om de impact van konvooien op de infrastructuur te evalueren zal op de Brienenoordbrug (A16) konvooi detectie plaatsvinden. Daarnaast vindt er op de A16 een Road Works Warning & In Vehicle Signage demo plaats waarbij voertuigen ‘in car’ informatie ontvangen over eventuele wegwerkzaamheden en snelheidsadviezen. De derde demo op de A16 heeft betrekking op ‘Tire Pressure Measurement’ waarbij de konvooien over sensoren in de weg rijden die real-time de bandenspanning kunnen meten. Bij de Coloradoweg op de Maasvlakte Rotterdam zal tijdens de Experience Week Connected Transport een nieuwe iVRI in gebruik genomen worden om ‘konvooigroen’ te demonstreren. Bij de terminal van ECT zal de afhandeling van een konvooi geëvalueerd worden bij het gate-in proces. Naast deze demo’s op de weg en bij de terminal vinden twee overkoepelende demo’s plaats. In deze week ervaren transporteurs wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van konvooien: het konvooi-matchmaking.

Tot slot, evalueren we de ervaringen van de chauffeurs. Wat vinden zij van deze innovaties? In hoeverre heeft het impact op hun werk? En, hoe kijken zij naar de toekomst?


Lokatie: Maasvlakte